piątek, 16 sierpnia 2019

Jeszcze raz Nataszo, Dasz radę Nataszo, Karolina WIlczyńska

Jeszcze raz Nataszo, Dasz radę Nataszo, Karolina WIlczyńska


Książki od wydawnictwa: wydawnictwo Czwarta strona
Autorka: Karolina Wilczyńska
Data premiery: 17 lipca 2019 rok ( wznowienie serii)
Liczba stron: ok. 300 stron
Gatunek: literatura obyczajowa/ lit. polska
Cena: 36,90 zł
Ocena: 5/6


Już na wstępie muszę przyznać, że dowiedziałam się o tej serii, dopiero podczas jej wznowienia. Ta tematyka ogólnie bardzo mi się spodobała, pomysł na fabułę jest wręcz genialny. Jest to niby taka zwykła, kobieca fabuła, ale wiele wnosi i zaciekawi niemal każdego. Historia opowiada o kobiecie, która kocha na tyle swojego męża, że jest gotowa dla niego zrobić wszystko. Porzuca wszystkie swoje marzenia i plany dla niego. 
Ile jest na świecie takich kobiet, które zatracają siebie na rzecz kogoś innego? Na ile można kogoś kochać, aby porzucić siebie , swoje ja, plany, marzenia?
Książki poruszają bardzo życiowe i trudne tematy. Ogólna fabuła wcale nie jest taka łatwa i przyjemna. 
Tutaj mamy przede wszystkim ukazaną kobietę, jej wzloty, upadki, porażki życiowe. To ile jest w stanie poświęcić dla kogoś. Jednak wiecie co? W przypadku naszej głównej bohaterki, okazuje się to być bardzo istotne. Każdy upadek daje jej siłę do powstania i do walki ze zdwojoną siłą.
I w sumie  po przeczytaniu tych dwóch tomów mogę śmiało powiedzieć, że tematyka tej książki wcale nie jest prosta i łatwa. Jest to niby obyczajówka, ale raczej do końca nie nazwałabym jej tak. Która część podobała mi się bardziej? Zdecydowanie ta pierwsza...
Po drugie, historia jest bardzo ciekawie przedstawiona, od strony głównej bohaterki - naszej tytułowej Nataszy. To świetna dziewczyna, już w zasadzie czterdziestolatka, która naprawdę bardzo wiele przeszła w życiu...
Wydaję mi się, że jest to książka bardzo wartościowa, mądra i pouczająca...

Opis fabuły

Natasza do pewnego czasu prowadziła niemal idealne życie. Piękny dom, genialna posada, własna praca, super mąż. Czego taka kobieta może chcieć więcej?
Jak się okazuje, jeżeli kochamy za bardzo, to pewne sprawy zaczynają nam się wymykać spod kontroli... Pozwalamy wtedy na to, aby to miłość życia nas kontrolowała...
Opowieść Nataszy to pewnego rodzaju wspomnienia, poukładane w taki sposób, że stanowią one przestrogę dla kobiet, które przeszły tyle w życiu co Natasza.
Druga cześć opowiada o tym, że bohaterka się załamuje. Wszystkie te wydarzenia z poprzedniego tomu sprawiły, że Natasza straciła chęci do życia i do walki o swoje marzenia. Jednak z biegiem czasu wszystko się układa. Zaczyna na nowo pracować, otwiera fundacje, która ma pomagać kobietom takim jak ona. Po woli zaczyna łapać kontakt ze starymi znajomymi. Jednak jakimś trafem i jej eks-mąż zaczyna się z nią kontaktować. Czy to aby dobre dla Nataszy?


Za egzemplarze recenzenckie dziękuję wydawnictwu Czwarta Strona.

poniedziałek, 5 sierpnia 2019

Nasz dom płonie, Bonnie Kistler

Nasz dom płonie, Bonnie Kistler


Książka od wydawnictwa: wydawnictwo Czwarta Strona
Autorka: Bonnie Kistler
Tłumacz: Paulina Surniak
Data premiery: 17 lipca 2019 roku
Liczba stron: 480 stron
Gatunek: powieść obyczajowa
Cena: 39,90 zł

Ocena: 6/6


Już od samego początku muszę przyznać, że spodziewałam się czegoś zupełnie innego po tej książce. Tylko wiecie, może to i dobrze, bo otrzymałam tak dobrą i zaskakującą pod każdym względem książkę, że czytanie sprawiło mi wręcz ogromną przyjemność.
Można powiedzieć, że cała konstrukcja książki opiera się głównie na kłamstwie. I od razu należy zwrócić uwagę na to, że jest to akurat ten typ kłamstwa, który był tak jakby potrzebny. Bo wiecie, nie każde kłamstwo jest złe. Czasami kłamiemy w słusznej sprawie, no nie? 
Książka jest napisana bardzo dobrze, nie znalazłam w niej żadnych niepoprawności czy uhybień. Bohaterowie, fabuła jak i ogólna charakterystyka książki idealnie się ze sobą zlewają, łączą się i przenikają nawzajem.
Od samego początku można wyczuć ten specyficzny klimat. To na pewno nie jest zwykła historia, jest tutaj trochę wątków obyczajowych, grozy, dramatyzmu, prowadzenia śledztwa. Sama do końca nie wiem jak określić tę książkę i do jakiej kategorii ją ostatecznie przypisać.
Poznajemy tak naprawdę historię, potem dzieje się wypadek i musimy tak jakby wybrać jedną ze stron. Cały czas miałam wrażenie, że muszę wybierać, że muszę być za prawdą, bo inaczej ciężko się to czytało. Stale dążymy do obalenia kłamstwa, do którego to sam przyznał się młody chłopak.
O czym tak naprawdę jest ta książka? Znajdziemy tutaj bardzo dużo wartości, takich jak miłość, próba zrozumienia w trudnych sytuacjach, walka o miłość, o prawdę, o uznanie, rozwiązanie konfliktów. Poza tym są tutaj wątki sądowe, kryminalne oraz ukazanie straty i ogromna rozpacz. 
Trzeba przyznać, że może początek jest nieco nudnawy, trzeba przebrnąć przez te kilka stron, a potem momentalnie akcja przyspiesza, pojawia się wiele tajemnic, zagadek, niedociągnięć, nagła śmierć, to wszystko sprawia, że naprawdę ciężko jest odłożyć tę książkę na bok.

Opis fabuły

Kip jest nastolatkiem. Myśli, że jeden mały wybryk nic nie zmieni. Impreza, trochę alkoholu, powrót z siostrą samochodem pod wpływem. To jednak takie oczywiste, nastoletni Kip myśli, że to wszystko ujdzie mu na sucho. Jednak mała stłuczka wszystko zmienia. Można powiedzieć, że to nie było nic poważnego. Kilka dni po tym wypadku, jego nastoletnia siostra umiera i to całkiem nagle. Nikt nie wie co się stało i dlaczego. Jak się okazuje miała w głowie uśpionego krwiaka, który pod wpływem uderzenia w wypadku samochodowym, musiał się rozlać i spowodował śmierć.
To jednak policja zaczyna łączyć wszystkie fakty w logiczną całość i dociera do tego, że to przecież Kip prowadził auto i zapewne on jest winny śmierci siostry. Nagle chłopak zaczyna kręcić i po śmierci siostry, kiedy jest w niebezpieczeństwie, podaje zupełnie inną wersję wydarzeń.


Za egzemplarz recenzencki dziękuję wydawnictwu Czwarta strona.


piątek, 19 lipca 2019

Teraz zaśniesz, C.L. Taylor

Teraz zaśniesz, C.L. Taylor


Książka od wydawnictwa: wydawnictwo Albatros
Autor: C.L. Taylor
Tłumacz: Anna Dobrzańska
Data premiery: 3 lipca 2019 roku
Liczba stron: 400 stron
Gatunek: thriller
Cena: 37, 50 zł
Ocena: 5/6


Ta książka była zdecydowanie mocna. Szczególnie te pierwsze słowa, które od razu rzuciły mi się w oczy po otworzeniu paczki ,, Jeśli to czytacie, to znaczy, że nie żyje". Wiedziałam, że to hasło zdecydowanie jeszcze bardziej przyciągnie mnie do lektury. I trzeba przyznać, że w środku treść była również tajemnicza i szalona jak to hasło. Fakt, dla mnie miejscami było tego wszystkiego trochę za dużo. Stale miałam wrażenie, że ta fabuła jest za mocno nakręcona, ale trzeba przyznać, że ogólnie bardzo dobrze czytało się tę książkę.  Przede wszystkim czytając tę książkę, stale chciałam więcej, ciągle było mi mało i mało. Czułam dreszczyk emocji, czułam ten strach, miałam wrażenie, że za plecami bohaterów stale ktoś stoi i bacznie obserwuje każdy ich ruch. I brawo, chyba właśnie o to C.L. Taylor chodziło.
Choć trzeba przyznać, że początek trochę mnie zamucił. Liczyłam, że już sam początek wbije mnie w ziemie, a tutaj jednak musiałam troszkę poczekać. Po prostu sam początek wydawał mi się może nieco zagmatwany i niezrozumiały? Potem jednak zrozumiałam, że muszę się zwyczajnie wkręcić.
Zaś sam pomysł, umieszczenie całej gromady w hotelu, który jest odcięty od reszty świata, bardzo przypadł mi do gustu. Ogólnie ta zagadka była ułożona w taki sposób, że do samego końca i do rozwiązania sprawy nie byłam pewna,  kto jest winny. Próbowałam zgadywać i kombinować ze swoimi teoriami, ale na marnę. To jednak znaczy, że Autorce udało się. Bo jeżeli czytelnik nie jest w stanie domyślić się zakończenia, to znaczy, że książka jest udana.
Jednak co w tej powieści było takiego najlepszego? Zdecydowanie paranoja i schiza, która zaczęła udzielać się głównej bohaterce. Można śmiało powiedzieć, że Anna po prostu po pewnym czasie zagmatwała się w tym wszystkim i sama nie wiedziała co się wkoło niej dzieje. 
Czy ostatecznie polecam? Uważam, że warto jest przeczytać tę książkę. Choć tak jak mówiłam, należy przebrnąć przez ten początek, który po jakimś czasie zdecydowanie się rozkręci.


Opis fabuły

Siedmioro obcych ludzi w jednym miejscu. Na dodatek każdy z tych osób skrywa sekret i tajemnice. A jedna z tych sekretów i kłamstw jest niestety zabójcza dla kogoś innego.
Na pierwszy rzut poznajemy Annę. Kobietę, która już od dłuższego czasu jest prześladowana przez pewną straszną noc, która kiedyś się wydarzyła. Te lęki  i bezsenność po woli wykańczają ją do tego stopnia, że popada w schizę.
Na szczęscie dziewczyna znajduje sposób, aby jakoś od tego uciec, uwolnić się od tej strasznej przeszłości.  Postanawia przyjąć posadę i pracować w hotelu, ale bardzo daleko od domu, bo na szkockiej wyspie. Dziwnym trafem dołącza do niej siedmioro innych gości. 
I po pewnym czasie wszystko zaczyna nabierać tempa. Dla Anny miało to być miejsce wypoczynku i zapomnienia, a tymczasem przeradza się dla niej w istny koszmar.
Tych siedem osób łączy pewna rzecz -każde z nich skrywa tajemnice, która wpływa na fabułę książki. Jedna z tych osób jest seryjnym mordercą. Ta osoba tylko czeka, aż będzie mogła kogoś  z całej grupy zabić...

Za egzemplarz recenzencki dziękuję 
wydawnictwu Albatros.


czwartek, 11 lipca 2019

Rejs po szczęście, Katarzyna Sarnowska

Rejs po szczęście, Katarzyna Sarnowska


Książka od wydawnictwa: wydawnictwo Czwarta strona
Autorka: Katarzyna Sarnowska
Data premiery: 19 czerwca 2019 roku
Liczba stron: ok. 350 stron
Gatunek: literatura polska/obyczajowa
Cena: 36,90 zł
Ocena: 5/6

Nie powiem, ta książka wydawała się być genialna. Miała wszystkie te elementy, które powinny na mnie wywrzeć ogromne wrażenie, i  w sumie tak było, ale czegoś mi jednak zabrakło do tej całości. Patrząc na okładkę, spodziewałam się niezwykle lekkiej i przyjemnej lektury na lato, no ale jednak się przeliczyłam. Rzecz w tym, że raczej w sensie pozytywnym.Rejs po szczęście  to nie tylko zabawna i pełna optymizmu książka. Bohaterowie na każdym kroku zmagają się z problemami. Można śmiało powiedzieć, że ta książka jest bardzo życiowa, odkrywa przed nami problemy, o których my, zwykli ludzie wiemy najlepiej.  Bohaterowie muszą o wiele zawalczyć, wiele pokonać... A więc jakie tematy może poruszać? Miłość, śmierć,przyjaźń, problemy rodzinne. To coś co dotyczy każdego z nas, dlatego właśnie ta książka jest tak dobra.
W sumie można powiedzieć, że ta książka jest tak jakby podzielona na dwie części. Ta pierwsza jest bardziej lekka i przyjemna, zaś druga to jest właśnie zmaganie się z problemami i rozterkami. 
W sumie jakby nie patrzeć, to w książce są ukazane trzy pary. Wszyscy wzajemnie się znają i postanawiają spędzić ze sobą wspólne wakacje, pobyć trochę ze sobą.
Ogromny plus dla Autorki za odtworzenie i ujęcie tych pięknych miejsc jakie opisuje w tej historii. Momentami miałam wrażenie, że tam jestem i czuję oraz widzę to piękno.
Ta lektura wywołuje wszystkie możliwe emocje. Bo najpierw się śmiejemy, cieszymy z bohaterami, później przeżywamy z nimi wszystkie przygody, czujemy to co oni w danej chwili. Momentami jest nam po prostu smutno i przykro, patrząc na ich trudności jakie mają na swojej drodze.
Podsumowując, uważam że książka była naprawdę bardzo dobra. Historia sama w sobie jak i bohaterowie zdecydowanie przypadli mi do gustu, zabrakło mi jednak w niej tego czegoś.


Opis fabuły

Alina - jedna z głównych bohaterek, zostaje zaproszona przez koleżankę z pracy ( wraz z mężem) na spotkanie, takiego rodzaju przyjęcie. Kobieta oczywiście przyjmuje zaproszenie i wraz z mężem wybiera się do koleżanki.
Na miejscu Ewa (koleżanka Aliny) zapoznaje ich z jej mężem, który jak się okazuje jest zdolnym lekarzem oraz jeszcze jedną parę Gabi i Jeana Pierr'a. Ci z kolei pragną otworzyć francuską restaurację i spełnić swe marzenie.
Jak się okazuje, panowie przypadają sobie do gustu. Po dłuższej rozmowie stwierdzają, że wszyscy trzej kochają żeglowanie. I stąd właśnie narodził się pomysł wspólnego wyjazdu nad jezioro.
Można powiedzieć, że wszystkie trzy pary zaczynają coraz bardziej się lubić. Śmiało można twierdzić, że to już przyjaźń. 
Nie jest jednak tak idealnie jakby się to mogło wydawać. Tutaj zaczynają się schody, bo jak się okazuje, każda para ma jakieś swoje prywatne problemy z którymi musi się zmierzyć. Miejmy jednak nadzieję, że cała ta atmosfera pomoże im rozwikłać problemy i odnaleźć szczęśliwą drogę.


Za egzemplarz recenzencki dziękuję wydawnictwu Czwarta Strona. 



Copyright © 2016 Recenzentka Doskonała , Blogger